Los laten in liefde

 

Vanmorgen werd je wat later wakker dan anders en ik besloot nog vijftien minuten te wachten, voor dat ik bij je zou gaan kijken. We weten beiden dat de dood al een tijdje meeloopt. Meestal loop jij voor de troepen uit en zit je al op de driewieler om je dagelijkse rondje te fietsen, voordat ik mijn eerste koffie op heb. Vandaag niet, je komt langzaam op gang. “Ik ga vast lopen”, zeg ik, dat is mijn dagelijkse rondje. Je geeft aan dat ik er dan rekening mee moet houden als ik terug kom, dat je dan nog niet terug bent.

Gek, je bent er zo vanzelfsprekend en er altijd geweest, mijn vader, waar ik zielsveel van hou. Hoe zal het zijn als je er niet meer bent? Je kunt gebeurtenissen als deze van te voren weten, maar niet voelen is mijn ervaring. Dus ik weet het niet. Je toevertrouwen aan het leven is je toevertrouwen aan de dood.

Als je terug komt, ben je uitgeput en aan het einde van je latijn, je moet even bijkomen. Dapper probeer je dagelijks te bewegen, heb je altijd gedaan. Ik denk dat je nog steeds fietst en loopt met de rollator omdat dit jou het gevoel geeft dat je leeft, want je weet volgens mij dat weglopen voor de grote overgang weinig zin heeft. Je bent emotioneel en vraagt met verstikte stem of ik je nog een keer naar je vrienden wil brengen, Cor en Rie? Natuurlijk doe ik dat.
Als we aankomen komt Rie met de rollator aan en je schuifelt naar binnen. Na de wederzijdse begroeting drinken we koffie. Er worden herinneringen opgehaald aan de tijd dat jij en Cor bij de PTT werkten. Over de tijd dat jullie samen met de vrouwen en de boten eropuit trokken. Sterke verhalen over het werk en de stormen op het water. We lachen, er is ontroering en scheren langs de dood. We blijven natuurlijk een broodje eten om het afscheid nog wat uit te stellen.
Na de lunch gaan we weer, ik breng je thuis en ga zelf ook naar huis. We nemen afscheid, steeds inniger houden we elkaar even vast en zeggen: tot volgende week.

2 gedachten over “Los laten in liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s